De osteopathische behandeling

In de eerste osteopathische behandeling zal alleereerst door middel van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek uitgebreid worden onderzocht wat de aard en achtergrond van de klacht is. Vaak ligt de oorzaak van een klacht namelijk op een andere plek dan waar de klachten zich openbaren. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld en vaak wordt ook al een eerste behandeling uitgevoerd. De behandeling is manueel en de technieken zijn zacht en bijna altijd pijnloos. De eerste behandeling duurt in de regel langer dan de vervolgbehandelingen.

Vervolgbehandelingen kennen meestal een tussenduur van 1 tot 4 weken. Dit is nodig, opdat het lichaam 'wat kan doen' met de behandeling. Afhankelijk van de aard van klacht duurt een behandeling 20 tot 60 minuten. Het aantal behandelingen bedraagt meestal rond de 4 a 5..

Verdere informatie

Een beschrijving van veel behandelopties bij verschillende klachten vindt u op de site van de Mederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO). Klik op de ronde stippen in de figuren voor meer informatie over een bepaalde klacht.

Ook vindt u daar een beschrijving van de werkwijze van een osteopaat.